Fonksiyonel Tıp Nedir?
Fonksiyonel Tıp Nedir? | Son dönemlerde artan bilimsel çalışmalara, teknolojiye ve ilaç sanayindeki gelişmelerin artışına rağmen kronik hastalıkların çözümünde kayda değer bir ilerlenme sağlanamamışken, artışlar da aynı oranda devam etmektedir. Günümüzde birçok hastalığın tedavisi olarak medikal ve beslenme tedavileri kişilerin kronik hastalıklarını kontrol altına almasını sağlamış olsa da tamamen çözümüne ulaşamamakla birlikte görülme sıklığında da artış meydana gelmektedir.
Kronik Hastalıklar Neden Artıyor?
- Beslenme
- Yaşam tarzı alışkanlıkları
- Sedanter ve hareketsiz yaşam
- Çevresel toksisite
- Kapalı ortamda fazla vakit geçirme
- Kronik stres gibi nedenler aslında kronik rahatsızlıkların da sebeplerini oluşturmaktadır.
Modern yaşam tarzımızda kendimize vakit ayıramadığımız gibi uykumuzdan ya da sağlıklı öğünler hazırlamak için harcayacağımız vakitten de kayıplar yaşanmaktadır.
Bunun yanında gıda sanayindeki paketli gıdaların ve bu gıdalardaki katkı maddelerinin artışı, tarım ve hayvancılıkta kullanılan zirai ilaçların verdiği zararlar, temiz gıdaya ulaşmakta zorluklar yaşamamıza sebep olurken beslendiğimiz hayvanların da besinlerinde kaçındığımız katkı maddelerine de rastlıyoruz.
‘’Bir yılda herkes kendi kilosu ağırlığında katkı maddesi tüketiyor’’
Bunun yanı sıra sağlık sistemindeki yaklaşım hastalıklara genellikle hastalık ortaya çıkmadan önce değil, çıktıktan sonra tedavisine odaklanma üzerine kurulu olduğu için tedavide de yetersiz kalabiliyor. Fonksiyonel tıp ise yine mevcut sistemdeki hastalıkların tedavisine biraz daha büyük bir pencereden bakarak onlar ortaya çıkmadan önce önleme ya da altındaki kök sebeplere odaklanma ile oluşmuştur.
Fonksiyonel Tıp Bütüncül Bir Yaklaşım Sergiler
Hastalığın oluşmadan önceki sinyallerini yakalamaya ve bunun altındaki kök sebeplerine odaklanır. Bir organ ya da bir doku ile sınırlı kalmadan vücudun birbiri ile ilişkili tüm sistemleri arasındaki ilişkiyi gözlemler.
Kişiye özel yaklaşım esastır.
Hastalık yoktur hasta vardır sözünden yola çıkarak kişiye odaklanır. Hastalığın semptomlarının arkasındaki kişisel farklılıklara dayalı beslenme, psikolojik, sosyal ve çevresel faktörleri değerlendirilir. Hatta doğumdan önce annenin sağlığına kadar dikkat edilecek unsurları takip eder. Fonksiyonel tıp sizin metabolik haritanızı çıkartarak hangi noktada destek gerekiyorsa o noktada destek sağlar.
Koruyucu hekimliği baz alarak güncel bilimsel çalışmaların ve yaklaşımların şu anki mevcut sağlık sistemimize eklemesini amaçlar. Dolayısıyla alternatif bir yaklaşım değildir. Daha bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşımdır.
Fonksiyonel Tıp Yaklaşımında Tedavi
Kişiyi bütüncül bir şekilde ele almak için o kişinin;
- Hayat tarzı değişiklikleri
- Beslenme ve besin değişiklikleri
- Çevresel toksin yükünü en aza indirmesi
- Stres yönetimi gibi faktörleri değiştirmesi gerekir. Ancak o zaman tedavi tam anlamıyla başarılı hale gelebilir. Sadece beslenmede sağlıklı gıdaları seçmek yetmez. Bu besinlerin yetiştirilme aşamalarında da seçici olmak ve en temiz gıdaya ulaşmayı hedeflemek gerekir.
Tükettiğimiz besinlerin hangi kaplarda pişirildiği, saklandığı, bu besini yerken stres altında mıydınız yoksa keyifle mi yediğiniz, hızlı mı yoksa yavaş ve çiğneyerek mi tükettiğiniz gibi faktörler, bunların hepsi bütüncül bir durumun önemli detaylarıdır.
Çamaşırlarımızda kullandığınız yumuşatıcılardan aldığımız toksik yük ya da egzoz dumanı içindeki bir cadde kenarında yaptığımız yürüyüş, bunların hepsi toksik yükümüzü arttırırken vücudumuzu zaman içerisinde hastalıklara da zemin hazırlayan bir hale getirebilir.