Contact Us
Address: 103 Reade St, New York NY 10013
Follow Us

    Emzirme Döneminde Beslenme

    organic
    Blog
    Emzirme Döneminde Beslenme

    Emzirme Döneminde Beslenme

    Bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi çok önemlidir. Özellikle yapılan son çalışmalar bunun en az 6 ay olması gerektiğinin de altını çizmektedir. Dünya Sağlık Örgütü anne sütü vermenin 2 yaşına kadar ek gıda ile beraber devam etmesini de önermektedir.

    Emziren annelerde besin ihtiyaçları hamilelik döneminin son aylarına kıyasla değişiklik gösterebilir. Folat ve demir ihtiyacından azalma olurken, kalori ve A, E, C vitaminleri, çinko, iyot gibi minerallerin ihtiyacında da artış gözlemlenir. Bu besin ihtiyaçları ise öncelikle zengin kaynaklı bir beslenme programı ile sağlanmaktadır. Beslenme programı her anneye özel olmakla birlikte;

    Günde 3 porsiyon süt ve süt grubu (yoğurt, ayran, kefir gibi)

    Günde 3 porsiyon sebze

    Günde 2 porsiyon meyve

    Günde 6 porsiyon ekmek ve tahıl grubu

    Günde 3 porsiyon et/tavuk/balık ya da kurubaklagiller

    Günde 3 porsiyon sağlıklı yağ kaynaklarından oluşmalıdır.

    Her sabah güne başlarken engel bir durum yoksa alerji ya da hassasiyet gibi, mutlaka 1 yumurta tüketilmedir.

    Sütü arttıran en önemli besinin su olduğu da unutulmamalıdır. Sütünüzü arttıran mucizevi yöntemler aramak yerine baş ucumuzda duran suyu tüketmeyi asla azaltmamalıyız ve günde ortalama 12-15 bardak su tüketimine özen göstermeliyiz.

    Aynı zamanda içinde su barındırsa da çok fark edilemeyen besinlerden özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yeşillikler de sütün artması için değerli kaynaklardır. Bunlar;

    Dereotu, maydanoz, ıspanak, pazı, marul, roka, tere, kuzu kulağı gibi yeşilliklerdir.

    Diğer sütü arttıran besinler ise, yulaf, rezene, anason, gaz problemi oluşturmuyorsa bulgur, mercimek gibi hububatlardır.

    Haftada 2 kez balık tüketimini önersek de çevre kirliliğine bağlı olarak civa ve ağır metal zehirlenmesi risklerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Bunun için omega3 takviyesi kullanılabilir.

    Emzirmek kalori harcaması açısından hızlı bir dönemdir. Depolanan enerjinin, besinlerin, bağışıklık hücrelerinin süt ile beraber bebeğe geçmesi sağlanır. Bu yüzden herhangi bir sağlık problemi ya da doktor tavsiyesi olmadığı sürece ilk 6 ay kalori kısıtlayıcı zayıflama diyeti önerilmez.

    Sütün veriminin artması için kalori kısıtlaması yapılmaz ancak bununla birlikte enerjiyi arttırmak adına tüketilen tatlılar, hamur işleri, unlu şekerli gıdalar, meyveler ve hazır yiyecekler önerilmez. Bunlar boş kalori olarak adlandırdığımız size ve bebeğinize hiçbir faydası bulunmayan aksine zarar verecek nitelikte bir yağlanma oluşmasına sebebiyet veren yiyecek gruplarıdır ve hiçbir besleyicilikleri de ne yazık ki yoktur. Kalori ihtiyacı daima besleyici ve sağlıklı besinlerden karşılanmalıdır.

    Bizimle İletişime Geçin
    Address: Yenişehir Mah. Barajyolu Cad. Neşeli Sok. No:1 Bof Plaza Kat:6 Ataşehir İstanbul