Contact Us
Address: 103 Reade St, New York NY 10013
Follow Us

    Eliminasyon Diyeti Nedir?

    organic
    Blog
    Eliminasyon Diyeti Nedir?

    Eliminasyon Diyeti Nedir?

    Zaman içerisinde çevresel etkiler ve bağırsak biyotasının hasarı ile vücudun toksik yükü artmaya başlar. Buna eşlik eden bağırsak geçirgenliği inflamasyonu arttıran besinlerden daha çok etkilenerek sisteme karışmaması gereken patojenlerin, ağır metallerin, besin moleküllerin geçişine izin verir.

    Bu tip durumlarda tedavi niteliğinde kullanılabilecek en kesin yöntem ise eliminasyon diyetidir. Vücudumuza aldığımız gluten, laktoz, kazein ve lektin gibi besinlerin diyetten elimşne edilerek bağırsağa kendini onarması için fırsat vermek gerekir.

    Eliminasyon diyetinde kişinin fonskiyonel tıp hekimi ve fonksiyonel tıp diyetisyeni ile beraber çalışarak hangi besinlerin kendisinin rahatsız ettiğini bulmak için farklı besinler diyetten elimine edilebilir veya duruma göre az önce yukarıda saydığım molekülleri içeren tüm besinler diyetten çıkarılıp daha sonra tekrar deneme ve tanıtma yöntemi ile tüketilebilir.

    Bunu aslında bağırsaklarımız başta olmak üzere bir çok organımız ve vücudumuz için bir sıfırlama ve arınma yöntemi gibi de düşünebiliriz.

    En basit yöntem olarak 3’lü eliminasyondan bahsedebiliriz. 3’lü eliminasyonda gluten içeren tahıllar dışında şikayetlere göre önceki aşamalarda tüm tahıllar diyetten çıkarılabilir. Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz diyetten çıkarılırken laktozsuz süt tercihinden ziyade bitkisel sütlerin tercih edilmesi daha sağlıklı bir yol izlememizi sağlayacaktır. 3. Olarak da tabi ki vücudumuzda sistemsel olarak bir faydası bulunmayan ve kanser hücreleri tarafından da çok sevilen şekerin diyetten elimine edilmesi gerekir.

    Tekrar belirmek isterim ki bu 3’lü eliminasyon yöntemi en temel yöntem iken kişinin şikayetlerine göre kurubaklagillerde bulunan ve bitkinin kendisini korumak adına ürettiği lektin ile peynirden tanıdığımız kazeinin de diyetten çıkarıldığı yöntemler mevcuttur. Bütün bu yöntemlere kişiye özel olarak onların şikayetleri göz önünde bulundurularak başvurulur.

    Eliminasyon diyetinde glutensiz tahılların da başlarda diyetten çıkarılması gerektiğinden bahsetmiştik. Bunun sebebi un gibi bağlayıcı bir ürün kullanmak isterken gluteni doğal olarak bünyesinde bulundurmayan pirinç ve mısırın nişasta bazlı olarak kullanılmasıdır. Mısır özellikle tarımsal faaliyetlerde doğallığını koruyamamakla bir yana bırakırsak, nişastanın dolaylı olarak kan şekerini hızlı yükseltmesi ve insülinin de aynı şekilde dalgalanmasına sebep olmasıyla birlikte düzeltmek istediğimiz bir çok dengeyi bozabilmektedir.

    Besinlerin yarılanma ömrü 21 gündür. Bu sebeple bizi rahatsız eden besinin saptayabilmek adına eliminasyonun en az 3 hafta sürmesi gerekmektedir. Ortalama 6 hafta idealdir ancak bazı durumlarda 3 aya kadar uzatılabilir. 3 aydan fazla yapılması ise önerilmez.

    ELİMİNASYON DİYET SIRASINDA KULLANILMASI GEREKEN TAKVİYELER

    Öncelikle bu diyetteki en önemli hedefimizin bağırsak terapisi olduğunu unutmamak gerekir. Bu sebeple elimine ettiğimiz besinlerin yanı sıra serbest besinlerden de kesinlikle en maksimum seviyede faydalanmalıyız. Dolayısıyla burada da sağlıklı ve dengeli beslenme kavramı karşımıza çıkmaktadır. Bol yeşillik tüketmek, hayvansal gıdalardan özellikle küçükbaş olanları tercih etmek ve yumurtayı herhangi bir özel durum yoksa beslenme programımıza dahil etmemiz gerekir.

    Bizimle İletişime Geçin
    Address: Yenişehir Mah. Barajyolu Cad. Neşeli Sok. No:1 Bof Plaza Kat:6 Ataşehir İstanbul